Mołdawia to rosnący rynek dla sprzedaży polskich produktów rolno-spożywczych. Polski resort rolnictwa zapewnia o gotowości udzielenia Mołdawii wsparcia eksperckiego w obszarze rolnictwa, a Mołdawia jest zainteresowana polskimi doświadczeniami z procesu akcesji do Unii Europejskiej. O perspektywach rozwoju współpracy między państwami rozmawiali ministrowie resortów rolnictwa obu krajów.
W Warszawie odbyło się spotkanie i rozmowy wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka z przebywającym w Polsce z wizytą roboczą wicepremierem, ministrem rolnictwa i przemysłu spożywczego Mołdawii Vladimirem Boleą. Wicepremier Kowalczyk wskazał, że ważnym polem do rozwoju współpracy między państwami jest wymiana handlowa towarami rolno-spożywczymi.
Kowalczyk podtrzymał też deklarację złożoną podczas spotkania z mołdawskim ministrem ds. rolnictwa w Berlinie w styczniu 2023 r. o gotowości udzielenia Mołdawii wsparcia eksperckiego w obszarze rolnictwa. Odnosząc się do tematów interesujących stronę mołdawską, obecni na spotkaniu przedstawiciele MRiRW przedstawili informacje o funkcjonowaniu w Polsce spółdzielczości rolniczej, grup producenckich, stowarzyszeń branżowych i izb rolniczych.
Wicepremier Vladimir Bolea wyraził uznanie dla osiągnięć polskiego sektora rolnego i wskazał, że strona mołdawska jest bardzo zainteresowana polskimi doświadczeniami z procesu akcesji do UE m.in. w zakresie dostosowania rolnictwa polskiego do wymogów UE, a także restrukturyzacji sektora rolnego. Interesujące dla partnerów mołdawskich są też działania strony polskiej w celu wspierania spółdzielczości rolniczej.
Bolea przedstawił też plany strony mołdawskiej dotyczące wsparcia rozwoju sektora rolnego. Dodał, że jest to ważne zadanie, ponieważ aż 1/5 ludności Mołdawii mieszka na terenach wiejskich.
W 2022 r. Polska eksportowała do Mołdawii towary rolne za 67,4 mln euro, czyli o 49 % więcej niż w roku poprzednim. Główne produkty eksportowane z Polski na rynek mołdawski to produkty mięsne (mięso wieprzowe, mięso drobiowe i jadalne podroby z drobiu), produkty mleczne (sery i twarogi) oraz warzywa przetworzone, zakonserwowane i mrożone.