Indie wprowadzają rejestrację zakładów produkujących żywność eksportowaną do tego kraju. Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India – FSSAI) zdecydował, że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.
Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak: mleko i produkty mleczne, mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty), jajka w proszku (proszek jajeczny), żywność dla niemowląt, nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Polski Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji powinny dokonać właściwe organy administracji kraju eksportującego, tzn:
- w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organy Inspekcji Weterynaryjnej
- w przypadku kategorii 4 i 5 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
– Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów. Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienione grupy i eksportowaną do Indii) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb, które nadzorują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), szczebla powiatowego – informuje GIS.
Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India – FSSAI) wydał 10 października 2022 r. zarządzenie w sprawie wytycznych dot. rejestracji zagranicznych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii.