Od 2027 roku 100% kawy Tchibo ma pochodzić ze zrównoważonych źródeł

Już za trzy lata wszystkie marki należące do Tchibo mają oferować wyłącznie kawy pozyskiwane w sposób odpowiedzialny. Pomóc ma w tym Tchibo Coffee Program, kierowany m.in. do plantatorów. To właśnie rolnicy uprawiający kawę cierpią z powodu skutków zmian klimatycznych, stąd pilnie potrzebna jest zmiana sposobu myślenia i inne niż do tej pory działania podejmowane w sektorze handlu kawą.

Tchibo ogłosiło, że od 2027 r. będzie oferować wyłącznie kawę pozyskiwaną w sposób odpowiedzialny. Co to oznacza? „Że każde ziarno – niezależnie od tego, czy znajdzie się w portfolio marki ekonomicznej, mainstream czy premium, w kawie ziarnistej, zmielonej czy instant – pochodzić będzie ze zrównoważonej uprawy. W obliczu alarmującej sytuacji w sektorze kawowym firma podkreśla konieczność walki z niskimi dochodami rolników i skutkami zmian klimatycznych” – napisano w informacji prasowej.

Obecnie 20% wszystkich kaw marki posiada certyfikaty Fairtrade, Rainforest Alliance i Organic lub pochodzi z projektów Tchibo Joint Forces!, które od ponad 20 lat wspierają rolników w opracowywaniu bardziej zrównoważonych metod uprawy i produkcji kawy.

„Tchibo Coffee Program to globalna inicjatywa, która ma objąć wszystkich naszych partnerów, tj. około 75 000 drobnych plantatorów zamieszkujących różne kraje, m.in. Gwatemalę, Honduras, Wietnam i Brazylię. Każdy z tych regionów boryka się z innymi problemami. Celem naszego projektu jest właściwie je zmapować i dopasować specyfikę wsparcia do konkretnego kraju” – wyjaśnia Paulina Iwaszko,  PR, CSR and corporate communication manager w Tchibo Warszawa.

Niepokojące prognozy zakładają m.in. zmniejszenie powierzchni upraw kawowców do 2050 roku o połowę na skutek przedłużających się okresów suszy. Jednocześnie, aż 70% światowych plantatorów kawy prowadzi małe gospodarstwa, mniejsze niż 1 ha, co wiąże się z niskim przychodem. Tchibo pomoże gospodarstwom stworzyć stabilne podstawy, aby uczynić je bardziej odpornymi na wspomniane zmiany klimatyczne i wahania cen surowca na rynku. Plan obejmuje środki takie jak np. ponowne zalesianie wyeksploatowanych obszarów, uprawa drzew i innych roślin owocowych, a także sadzenie nowych odmian kawy, bardziej odpornych na ekstremalne warunki pogodowe.