Jerzy Zań został powołany na stanowisko prezesa i dyrektora finansowego Polenergii

Warszawa, 04.03.2024 (ISBnews) – Rada nadzorcza Polenergii powołała w skład zarządu spółki Jerzego Wacława Zania, powierzając mu pełnienie funkcji prezesa zarządu (CEO) oraz dyrektora finansowego (CFO), a także Andrzeja Filipa Wojciechowskiego, powierzając mu pełnienie funkcji wiceprezesa zarządu, podała spółka.

Prezes i wiceprezes zarządu spółki zostali powołani na okres do zakończenia obecnej wspólnej trzyletniej kadencji zarządu, tj. do 31 grudnia 2024 r.

“Jerzy Wacław Zań posiada blisko 25 lat doświadczenia w finansach i bankowości, gdzie zajmował kluczowe stanowiska związane z rozwojem i zarządzaniem biznesu oraz operacjami finansowymi. W latach 2019-2023 wiceprezes zarządu Banku Ochrony Środowiska, który specjalizuje się w finansowaniu zielonych inwestycji, ze szczególnym uwzględnieniem odnawialnych źródeł energii. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie na kierunku Finanse i Bankowość. Ukończył studia Executive MBA Carlson School of Management University of Minnesota prowadzone we współpracy ze Szkołą Główną Handlową” – czytamy w komunikacie.

Andrzej Filip Wojciechowski ukończył Wyższą Szkołę Handlu i Prawa (obecnie Uczelnia Łazarskiego) oraz studia MBA Carlson School of Managment University of Minnesota, prowadzone we współpracy ze Szkołą Główną Handlową w Warszawie. Karierę zaczynał w Narodowym Banku Polskim jako współpracownik prof. Leszka Balcerowicza. Specjalizuje się w transformacjach biznesowych, a w szczególności budowaniu strategii nakierowanych na wzrost wartości, zarządzania implementacją kluczowych czynników wzrostu, zmianach modeli biznesowych, budowie finansowania, zarządzaniu kryzysowym, jak również budowaniu i rozwoju zespołów. Doświadczenie zdobywał w europejskich spółkach operujących w różnych branżach, podano również.

Polenergia – notowana na GPW – jest pionowo zintegrowanym podmiotem specjalizującym się w realizacji projektów począwszy od wytwarzania energii elektrycznej ze źródeł konwencjonalnych i odnawialnych, przez dystrybucję energii elektrycznej oraz gazu, po sprzedaż i obrót energią i świadectwami pochodzenia. Wchodzi w skład indeksu mWIG40. Spółka miała 7,09 mld zł przychodów w 2022 r.

(ISBnews)