Dwie firmy w USA dostały zgodę na sprzedaż mięsa komórkowego. Po Singapurze to drugi kraj, który zdecydował się na ten przełomowy krok.
W Stanach Zjednoczonych wydano oficjalną zgodę na sprzedaż mięsa kurczaka hodowanego komórkowo. Zgodę wydano dwóm firmom właściciela marki Good Meat – Upside Foods oraz Eat Just.
„To fantastyczna wiadomość, która otworzy drzwi do zatwierdzenia kolejnych produktów, dzięki którym przemysłowa hodowla zwierząt i związane z nią obciążenia dla środowiska staną się historią” – powiedziała Jasmijn de Boo, dyrektor generalny ProVeg International.
Rozwój hodowli mięsa komórkowego mógłby znacznie wpłynąć na obniżenie globalnej emisji gazów cieplarnianych. Hodowla wołowiny komórkowej mogłaby pozwolić na zmniejszenie śladu węglowego o 92%, gdyby w procesie produkcji wykorzystano energię odnawialną, 95% wykorzystania gruntów i 78% zapotrzebowania na wodę.
„Hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za 20% globalnej emisji gazów cieplarnianych, dlatego ważne jest, abyśmy dalej promowali rozwój hodowli mięsa komórkowego na całym świecie, aby zapobiec przekroczeniu przez nas uzgodnionego na szczeblu międzynarodowym limitu temperatury 1,5 stopnia Celsjusza. Rozwój hodowli mięsa pozwala również większej liczbie ludzi jeść w sposób zrównoważony, co znacznie ułatwia przejście na diety bardziej przyjazne dla klimatu” – podkreślił de Boo.
Mięso komórkowe to mięso wyprodukowane bezpośrednio z komórek pochodzących od zwierząt. Komórki są pobierane od zwierząt poprzez bezbolesną biopsję. Następnie tym komórkom podawane są substancje odżywcze, w kadziach (tzn. kultywatory), gdzie się namnażają i różnicują. Wzrastając, przekształcają się w tkankę mięśniową, która jest głównym składnikiem mięsa.
„Mięso komórkowe to szansa na przekonanie tych, którzy z różnych powodów nie potrafią lub nie chcą zrezygnować z konsumpcji mięsa. To przełomowy moment w kontekście zmian klimatycznych oraz dobrostanu miliardów zwierząt rocznie. Z nadzieją oczekujemy na działania Komisji Europejskiej, które przybliżą szansę na wprowadzenie produktów rolnictwa komórkowego na rynek polski” – mówi Marlena Kozłowska, rzeczniczka prasowa Fundacji ProVeg.
W Polsce nad rozwojem rolnictwa komórkowego od grudnia 2022 roku pracuje spółka LabFarm.
„Po tym, jak Singapur wprowadził mięso komórkowe do legalnego obrotu, ruch Stanów Zjednoczonych jest prawdziwym game changer’em. Rynek polski jest w legislacji unijnej i obecnie przygotowywane są wytyczne w ramach EFSA (European Food Safety Authority). Aktywnie uczestniczymy w tym procesie. Jednak z uwagi na skomplikowaną procedurę, może on potrwać jeszcze kilka lat” – komentuje Wiesław Macherzyński, COO, LabFarm.






