Polski startup pozyskuje wysokiej jakości białko z rzepaku

Icos Capital, krajowy fundusz family office zainwestował 2,5 mln euro w jeden z najciekawszych polskich biotechów – NapiFeryn BioTech. Jest to twórca technologii produkcji pozyskiwania białka ze śruty poekstrakcyjnej rzepaku.

NapiFeryn Biotech to startup obecny na polskim rynku dość już długo, bo od 2014 r. Firma opracowała, opatentowała i wdrożyła proces pozyskiwania białka ze śrut i makuchów po tłoczeniu oleju rzepakowego. Otrzymywane są w efekcie białka roślinne Raptein wysokiej jakości nadające się do zastosowania w procesach produkcyjnych żywności. Według założycielki i zarazem prezesa zarządu NapiFeryn BioTech dr Magdaleny Kozłowskiej, po osiągnięciu komercyjnej skali wdrożenia technologii opracowanej w firmie, może ona stać się jednym z ważnych dostawców surowców dla przemysłu zbóż, pasz i roślin oleistych oraz produkcji spożywczej. Jak dodał dr Piotr Wnukowski, założyciel i wiceprezes ds. technologii w NapiFeryn Biotech wdrożenie i demonstracja technologii opracowanej w firmie na skalę przemysłową będzie stanowiło dla niej istotną przewagę konkurencyjną.

Inwestor, Icos Capital, specjalizuje się w inwestycjach w startupy Climatech. Niedawno sprzedał francuskiej Solabia Group startup BioActor, który specjalizował się w składnikach zdrowotnych wzbogacających żywność. Obecnie w portfelu ma takie spółki, jak WholeFiber (włókna prebiotyczne dla zdrowego mikrobiomu jelitowego), InnovoPro (białka z ciecierzycy) czy Nutrileads (roślinne składniki zdrowotne). NapiFeryn BioTech jest jednym z niewielu startupów climatech całkowicie osadzonych na rynku polskim, firma działa w BioNanoParku, parku naukowo-technologicznym w Łodzi.

Jak powiedział dr Peter van Gelderen, partner zarządzający w Icos Capital, fundusz ma nadzieję, że na tak trudnym rynku jak alternatywy roślinne produktów zwierzęcych produkt wytwarzany przez NapiFeryn będzie stanowił istotną ofertę i zyska uznanie ze strony producentów i konsumentów. Istotnie, rynek roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych jest obecnie jednym z najtrudniejszych rynków żywności alternatywnej. Prognozy rynkowe przewidują jego gwałtowny rozwój – w latach 2019-2021 według raportu Nielsena Smart Protein urósł w Europie o 49%, osiągając wartość 4,2 mld euro. W 2020 r. aż 40% Polaków zadeklarowało ograniczenie spożywania mięsa, zwykle z powodów zdrowotnych. Do 2029 r. światowy rynek roślinnych alternatyw mięsa może osiągnąć wartość 140 mld dol., co oznacza wartość 10% przychodów światowego przemysłu mięsnego w roku prognozy.