Polska fabryka przyszłości ze światowym wyróżnieniem

Światowe Forum Ekonomiczne przyznało Zakładom Produkcyjnym Nutricia z Opola prestiżową nagrodę – jako pierwsza w Polsce i jedna z nielicznych fabryk FMCG na świecie, została wyróżniona za przeprowadzoną pionierską transformację cyfrową. Zakłady w Opolu to pionierska fabryka Danone, gdzie nowa technologia jest pilotowana i testowana przed wdrożeniem na świecie

– Bycie pionierskim zakładem produkcyjnym zobowiązuje, dlatego każdego dnia nasz zespół operacyjny nieustannie wprowadza innowacje pozwalające odnaleźć najlepsze sposoby działania – z korzyścią dla pracowników, konsumentów, lokalnej społeczności oraz środowiska naturalnego. W Opolu łączymy innowacyjność, zróżnicowaną technologię produkcji i ogromne zaangażowanie ludzi – połączenie tych czynników to nasz przepis na sukces. Rola naszych pracowników w całym tym procesie jest nieoceniona. Otrzymanie tak prestiżowej nagrody jest dla nas wielkim wyróżnieniem i motywacją do dalszej pracy. Nasz cel to zakład w 100 %. oparty na danych – mówi Andrzej Drosik, Dyrektor Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu.

Fabryka Nutricia to jeden z największych i najbardziej kompleksowych zakładów Danone w Europie. Powstaje tam żywność dla niemowląt i małych dzieci, która trafia do 101 krajów na wszystkich kontynentach. Fabryka w Opolu stanowi też ważny element zabezpieczenia żywieniowego kraju w ewentualnych sytuacjach kryzysowych, zarówno w produkty do żywienia dzieci zdrowych, jak i w produkty dostosowane do specjalnych potrzeb żywieniowych dzieci cierpiących na alergię pokarmową. W zakładach o łącznej powierzchni prawie 13 ha, pracuje 700 osób.

Fabryka przyszłości wg Danone

Rozwiązania z zakresu Przemysłu 4.0 oparte o Big Data, nauczanie maszynowe czy sztuczną inteligencję, ale również z zakresu automatyki i robotyki nie tylko umożliwiają pełną synergię pracy ludzi i maszyn, ale także pozwoliły zakładowi ograniczyć emisję CO2 niemal o 80%, poprawić wydajność i przyniosły oszczędności. Teraz z rozwiązań korzystać będzie 39 innych fabryk Danone w Europie.

Danone podaje, że w pełni realizowane są tam założenia rewolucji przemysłowej 4.0 opierającej się m.in. na współpracy ludzi i robotów czy wirtualnych botów wykonujących prace w systemach zarządzania przedsiębiorstwem. To też maksymalne wykorzystanie dostępnych danych, płynących wprost ze sterowników maszyn, których analiza umożliwia podniesienie efektywności linii. To także systemy zarządzania wiedzą i przepływem informacji (POKA), systemy automatycznego zbierania danych (LineView) czy też predykcyjne systemy utrzymania ruchu, a także systemy oparte o sztuczną inteligencję AI, w tym innowacyjnego robota kolaboracyjnego (z ang. COBOT), robotyzację procesów laboratoryjnych czy instalację zautomatyzowanej inspekcji warzyw. Dzięki takim rozwiązaniom, koszty wytworzenia produktów w Opolu zostały obniżone o 19%, a wydajność wzrosła o 12%. Łącznie, strategia pozyskiwania energii Danone pozwoliła na zmniejszenie śladu węglowego o niemal 80%.

Ponad 70 rozwiązań cyfrowych wdrożonych w Opolu przeniesiono i zastosowano już w 39 fabrykach Danone w całej Europie, co dało w tych krajach blisko 100 mln euro oszczędności. Testy w kolejnych miejscach na świecie są w tej chwili w przygotowaniu. Same zakłady w Opolu odnotowały 23% redukcji zużycia energii, a także 25% ograniczenie zużycia wody. Zakłady ograniczyły również odpady materiałowe o 21%. Wszystkie projekty pomogły zapewnić bezpieczeństwo i wydajność złożonych procesów, które mają krytyczne znaczenie dla jakości produktu w żywieniu specjalistycznym, biorąc pod uwagę docelowych konsumentów.

Danone podaje, że ważnym krokiem na drodze transformacji opolskich zakładów jest również przejście na zieloną energię. Już teraz 100% energii elektrycznej w zakładach produkcyjnych w Opolu pochodzi ze źródeł odnawialnych, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty. Od 2021 r. ponad połowa kupowanej energii pochodzi z farmy wiatrowej w Jóźwinie. Pozostała część nabywana jest z certyfikatami pochodzenia OZE. Od sierpnia 2019 r. energia cieplna w Zakładzie w Opolu jest w 100% wytwarzana z gazu.

Cały program transformacji cyfrowej został przeprowadzony przez pracowników Opola. Proces ten pomógł nie tylko w podniesieniu ich kwalifikacji, ale również w jego wyniku powstały bardziej wymagające miejsca pracy, takie jak specjalnie stworzony cyfrowy zespół. Blisko współdziała on z pracownikami hali produkcyjnej. Właśnie z uwagi na innowacyjne, niezwykle nowoczesne rozwiązania wspierające skuteczną optymalizację, Danone i fabryka Nutricia w Opolu zostały docenione przez Światowe Forum Ekonomiczne.

Danone to światowy lider na rynku żywności. W Polsce działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia). W 10 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób.