Warszawa, 14.11.2024 (ISBnews) – Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM) oraz Kujawsko-Pomorskie Centrum Naukowo-Technologiczne
im. prof. Jana Czochralskiego (KPCNT) podpisały list intencyjny w sprawie utworzenia klastra EnFoodLife, co otwiera możliwości w zakresie innowacji i rozwoju technologii dla branży miodu, podała PIM. Planowane jest utworzenie laboratorium do badania miodu w Polsce, co umożliwi precyzyjne badanie jego jakości bez potrzeby korzystania z zagranicznych laboratoriów.
Współpraca obejmie obszar badania jakości i autentyczności miodu, a w dalszej kolejności prowadzić będzie do stworzenia normy branżowej, z której korzyści odniosą przede wszystkim konsumenci, podano.
“Cieszymy się z tej współpracy z KPCNT. To szansa na rozwój rynku miodu w Polsce oraz wzrost zainteresowania produktami pszczelarskimi, zarówno w kraju, jak i za granicą. Wypracowanie normy branżowej, będzie swego rodzaju certyfikatem renomowanego ośrodka naukowego co dodatkowo pomoże nam ukrócić wszelkie spekulacje na temat badań miodu i zarzutów o jego fałszowanie” – powiedział sekretarz generalny PIM Przemysław Rujna, cytowany w komunikacie.
“Chcemy wspólnie rozwijać badania dotyczące jakości miodu i wspierać producentów w dostosowywaniu się do obowiązujących standardów. Wierzymy, że nasza współpraca przyczyni się do większej konkurencyjności polskiej branży przetwórców miodu” – dodał prezes KPCNT Bogusław Buszewski.
Izba podała, że w ramach współpracy KPCNT i PIM powstanie najnowocześniejszy ośrodek kontroli miodu w Polsce, co umożliwi precyzyjne badanie jego jakości bez potrzeby korzystania z zagranicznych laboratoriów.
“Polska jest wiceliderem handlu miodem w Unii Europejskiej, więc taki ośrodek znacząco wzmocni naszą pozycję na rynku. Dzięki zaawansowanej metodzie LC-Orbitrap-HRMS (technika pozwalająca dokładnie wykrywać i mierzyć związki chemiczne w skomplikowanych próbkach), będzie można dokładnie sprawdzić autentyczność miodu, wykrywać ewentualne zafałszowania i zanieczyszczenia oraz eliminować partie o niższej jakości. Dodatkowo zastosowanie technologii zwanej H-NMR pozwoli na dokładną analizę zawartości i pochodzenia cukrów, co jeszcze bardziej zwiększy wiarygodność badań. Obie organizacje skupią się także na wykrywaniu pestycydów w miodzie, co zapewni bezpieczny i najwyższej jakości produkt” – podkreślono w komunikacie.
PIM wyjaśniła, że na podstawie badań oraz na wzór innych krajów, opracowana zostanie “norma branżowa”, która – współgrając z obowiązującymi przepisami – wprowadzi najnowsze standardy jakości miodu.
“To kierunek, który pozwoli na wdrożenie rozwiązań kończących spekulacje dotyczące jakości produktów, a jednocześnie podnoszących ich wartość na rynku. Branża będzie dążyć do tego, aby norma, mimo że nieobligatoryjna, była przestrzegana w ramach dobrych praktyk przez każdego sprzedawcę miodu. Taki standard pomoże w eliminacji nieprawidłowości jakościowych i będzie wyraźnym wskaźnikiem jakości. Dzięki temu to konsument sam zdecyduje, jaki produkt wybiera, mając pewność co do jego autentyczności i wartości” – podano.
“Podpisany list intencyjny stanowić będzie podstawę do dalszych działań oraz procedowania szczegółowych umów dotyczących współpracy między stronami. Współdziałanie Kujawsko-Pomorskiego Centrum Naukowo-Technologicznego oraz Stowarzyszenia Polska Izba Miodu pozwoli na zrealizowanie innowacyjnych projektów, które przyniosą korzyści zarówno naukowcom, producentom miodu, jak i finalnie konsumentom” – czytamy dalej w materiale.
Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM) skupia wiodących przedstawicieli branży przetwórstwa miodu w Polsce, a podstawowe zadanie izby to reprezentacja interesów polskich przetwórców miodu.
(ISBnews)