Pinta Barrel Brewing podwoi eksport r/r w 2024, zwiększając jego udział w sprzedaży do 30%

Warszawa, 09.10.2024 (ISBnews) – Browar Pinta Barrel Brewing (PBB) wyeksportuje w 2024 r. dwa razy więcej piwa niż w 2023 r., a udział eksportu w sprzedaży browaru zwiększy się z ok. 20% do 30%, podała spółka. Mimo trudnej sytuacji na rynku piwa (rosnące koszty produkcji i spadek popytu) obecny rok będzie kolejnym, w którym PBB zwiększy produkcję i powinny pojawić się też zyski finansowe, podano.

Beczkowa Pinta specjalizuje się w warzeniu piw z najwyższej półki, czyli piw ultra premium, kilkukrotnie droższych od piw rzemieślniczych, a proces ich produkcji trwa od roku do dwóch lat i więcej, dlatego powstaje ich bardzo mało. Średnio każde premierowe piwo jest oferowane w liczbie najwyżej 4 tys. butelek o pojemności 0,33 litra, podkreślono. W 2023 r. browar PBB uwarzył 29 różnych piw w ilości 229 hektolitrów, czyli o ponad 23% więcej r/r, wskazano.

“Nikt nie będzie kupował bardzo drogich piw bez znajomości marki, dlatego ciężko pracujemy na to, żeby beczkowa Pinta była coraz bardziej znana. […] Zyski wizerunkowe z warzonych przez nas piw już procentują, ale ten rok w końcu powinien też przynieść zyski finansowe” – powiedział dyrektor generalny Browaru Pinta, odpowiedzialny w przeszłości za budowę Pinta Barrel Brewing Bartek Ociesa, cytowany w komunikacie.

Spółka podkreśliła, że buduje swoją światową markę bez reklam, a reputację opiera wyłącznie na opiniach koneserów piwa, ocenach na piwnych portalach, udziałom i medalom zdobywanym na prestiżowych zagranicznych festiwalach piwnych. Rok 2024 jest też rekordowy, jeśli chodzi o kooperacje PBB z innymi browarami. W tym roku piwa z PBB po raz pierwszy zamówił m.in. odbiorca z Chin. W sumie beczkowa Pinta wysyła swoje piwa do około 20 – głównie europejskich – krajów.

Browar Pinta Barrel Brewing został wybudowany w 2021 r. w Wieprzu k. Żywca za 5,5 mln zł, głównie dzięki zaangażowaniu ponad 1200 inwestorów społecznościowych, podano także.

Rzemieślniczy Browar Pinta powstał w 2011 roku, początkowo jako browar kontraktowy, a od 2019 roku zaczął warzyć piwo we własnym zakładzie produkcyjnym w Wieprzu koło Żywca. 

(ISBnews)