Włoskie Stowarzyszenie Konsumentów Assoutenti poinformowało, że co roku włoskie gospodarstwa domowe na skutek zbyt wielkich zakupów na okres Bożego Narodzenia wyrzucają 500 tys. ton żywności. W przypadku Polski przeciętne gospodarstwo domowe może wyrzucić nawet do 12 kg żywności po Bożym Narodzeniu.
Najczęściej wyrzucane są produkty świeże, jak owoce i warzywa, panettoni (rodzaj ciasta świątecznego przypominającego keks – red.), makarony wszelkich typów, owoce morza i nawet spumante, czyli lekkie włoskie wino musujące. Jak szacuje Assoutenti w okresie świątecznym przeciętna włoska rodzina wyrzuci do kosza żywność wartości do 80 euro. Stwierdzono też, że wartość odpadów we włoskim sektorze spożywczym rośnie o 9 mld euro rocznie z czego 6,5 mld pochodzi ze śmieci wyrzucanych z domów.
W Polsce, według badań Kantar Public dla aplikacji Too Good To Go, wyrzucamy 9 mln ton żywności rocznie z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych. Przeciętny Polak wyrzuca ok. 4 kg jedzenia miesięczne. Z badań wynika, że w okresie świątecznym wartość ta wzrasta o 2-3 razy. Wyrzucamy najczęściej sałatkę jarzynową, pieczywo, warzywa i owoce, śledzie oraz rybę po grecku. Jednak wartość poświątecznego wyrzucania jest niższa niż we Włoszech – według portalu DlaHandlu wynosi do 135 złotych (nieco ponad 30 euro).