Green Holding, jeden z liderów produkcji świeżych warzyw zielonych w Polsce, stawia na rozwój w obszarze odnawialnych źródeł energii i planuje, by do 2025 r. 20% energii pozyskiwać z OZE. Plany na IV kw. 2022 i 2023 r. to opracowanie planu transformacji energetycznej, montaż instalacji fotowoltaicznej o łącznej mocy 1,2 MW i wartości 7 mln zł
Firma chce do 2025 r. 20% energii pozyskiwać z OZE – wszystkie 4 zakłady w Polsce będą miały zamontowane instalacje fotowoltaiczne, a planowane są też działania w zakładach za granicą. W 2024 r. podjęte zostaną kolejne inwestycje w odnawialne źródła energii, aby osiągnąć założone cele.
– Zdajemy sobie sprawę, że stale musimy dbać o dalszy rozwój i reagować na zmieniający się świat. Chociaż bazujemy na doświadczeniu zdobywanym przez pokolenia, wciąż pojawiają się przed nami nowe wyzwania. Obecnie jesteśmy świadkami niepewności gospodarczej oraz intensywnych zmian na rynku, także w kwestii zagrożenia klimatycznego. Jednak pozostając wierni naszym wartościom, wpisanym w strategię biznesową Grupy Kapitałowej Green Holding, które obejmują otwartość na zmiany, odpowiedzialność i przedsiębiorczość, podjęliśmy działania w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju – mówi Artur Rytel, właściciel i prezes Green Holding.
Jeszcze w tym roku spółka wykona instalację fotowoltaiczną w jednym z siedmiu zakładów produkcyjnych. Instalacja w Zdunowie ma moc 300 kW, a łączny koszt inwestycji wyniesie 1 mln zł. Działania Green Holding bazują na opracowanym planie transformacji energetycznej, który zostanie wdrożony we wszystkich zakładach zlokalizowanych w Polsce.
Całkowita moc instalacji, które powstaną w 2023 roku to 1,2 MW, a ich łączny koszt wyniesie 6 mln zł. Instalacje fotowoltaiczne zostaną zamontowane w Spółkach zależnych: Primavega, SVI oraz Green Factory (w zakładach w Zdunowie i Niepruszewie).
Green Holding to grupa kapitałowa w skład której wchodzą spółki : Green Factory (z zakładami produkcyjnymi w Polsce, Ukrainie, Litwie i na Węgrzech), Primavega, Smart Vegetables Innovations (SVI), GFL oraz Green Business Center.
Green Factory specjalizuje się w produkcji świeżych, mytych warzyw, sałat i miksów sałat oraz dań gotowych, Primavega w uprawie tradycyjnej oraz produkcji i sprzedaży świeżych niemytych warzyw zielonych, SVI jest odpowiedzialne za szklarniową, hydroponiczną uprawę sałat i ziół o niskiej zawartości azotanów, bez użycia pestycydów. Natomiast GFL jest jednym z liderów rynku w Polsce w obszarze logistyki i transportu chłodniczego, a Green Business Center obejmuje usługi księgowo-podatkowe, IT oraz zarządzania flotą dla spółek z Grupy.
Model biznesowy Grupy kapitałowej Green Holding zakłada produkcję świeżych warzyw zielonych, ale także proces logistyki dostaw. Produkty dostarczane są klientom z Polski, Litwy, Łotwy. Estonii, Czech, Słowacji, Węgier, Ukrainy, Niemiec, Austrii i Rumunii. Łańcuch wartości Green Holding obejmuje cykl „od pola do stołu”, czyli europejską strategię podkreślającą znaczenie związków pomiędzy jedzeniem a zdrowiem. Historia Green Holding sięga 1997 r., w którym powstał pierwszy zakład produkcyjny Green Factory.