Warszawa, 31.10.2022 (ISBnews) – Liczba placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) wzrosła o 15,1% r/r do 74 189 w 2021 r., podał Główny Urząd Statystyczny (GUS). Przychody ogółem z działalności gastronomicznej w cenach bieżących wyniosły w ub.r. 48,7 mld zł i wzrosły o 29,3% r/r (w cenach stałych były wyższe o 21,6%).
“W 2021 r. liczbę placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) w kraju oszacowano na ok. 74,2 tys., w tym 39,8% stanowiły punkty gastronomiczne, 28,5% – restauracje, 26,1% – bary, a stołówki – 5,6%. Ogólna liczba placówek gastronomicznych wzrosła o 15,1% w porównaniu z 2020 r. Przybyło wszystkich rodzajów placówek; restauracji – o 19,7%, stołówek – o 17,6%, punktów gastronomicznych – o 13,2% oraz barów – o 12,8%” – czytamy w raporcie “Rynek wewnętrzny w 2021 r.”
Sektor prywatny w gastronomii obejmował 98,7% wszystkich placówek gastronomicznych, w tym: 99,5% restauracji, 99,1% barów, 98,9% punktów gastronomicznych oraz 90,8% stołówek.
“W 2021 r. przychody ogółem z działalności gastronomicznej w cenach bieżących wyniosły 48,7 mld zł i w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosły o 29,3% (w cenach stałych były wyższe o 21,6%). Wysoki wzrost przychodów był głównie spowodowany znacznie krótszym okresem obowiązywania ograniczeń działalności związanych z epidemią COVID-19 niż w 2020 r. Z sektora prywatnego pochodziło 99,1% uzyskanych przychodów, z sektora publicznego zaś – 0,9%” – czytamy dalej.
Z produkcji gastronomicznej pochodziło 87,4% wartości przychodów w cenach bieżących ogółem, 11,5% – ze sprzedaży towarów handlowych (w tym 8,1% – ze sprzedaży alkoholu i wyrobów tytoniowych) a 1,1% – z pozostałej działalności. We wszystkich rodzajach działalności gastronomicznej zanotowano wzrost przychodów w porównaniu z poprzednim rokiem, największy w zakresie sprzedaży produkcji gastronomicznej (o 30,6%), podał też GUS.
(ISBnews)