Wedel planuje w 2023 r. zakończyć rozbudowę fabryki na warszawskiej Pradze. Rozbudowa pochłonie więcej niż wcześniej zakładane 200 mln zł, co związane jest nie tylko ze wzrostem cen materiałów budowlanych, ale też z całkiem nowymi planami rozbudowy
– Do końca września br. powinna być widoczna cała pierwsza kondygnacja nowego budynku, a na razie wykonujemy dużo prac podziemnych. Budowa całego budynku powinna być zamknięta w czerwcu 2023 r. Wtedy zaczniemy wyposażanie, przeniesiemy do nowego zakładu część linii produkcyjnych i trochę to potrwa – mówi Maciej Herman, dyrektor zarządzający firmy Wedel.
– Miesiąc temu zatwierdziliśmy też kolejną inwestycję, którą jeszcze zmieścimy w zakładzie w Warszawie. Będziemy mieć dobudowany, czy też doklejony nowy budynek, w którym powstaną laboratoria i dział R&D. W związku z tym zwiększyliśmy budżet inwestycyjny o kolejne 20 mln zł. Zaczniemy tę rozbudowę już we wrześniu br. i za rok będzie gotowa – dodaje.
Prace rozbudowy fabryki Wedla w Warszawie były już zapowiadane w 2020 r. i wtedy firma mówiła o kosztach rzędu 200 mln złotych. Budynek miał być powiększony o część produkcyjną, która zwiększy moce obecnej fabryki, a także miała powstać niespodzianka, z której będą mogli korzystać wszyscy Polacy.
Ile finalnie Wedel zainwestuje w rozbudowę warszawskiej fabryki?
– Ceny materiałów i usług, a zatem koszty wzrosły, ale staramy się znaleźć złoty środek, po to żeby koszt był niewiele większy i będą to raczej ewolucyjne, a nie rewolucyjne zmiany – ocenia Maciej Herman.
A co z niespodzianką dla Polaków?
– Nowy budynek będzie miał funkcję produkcyjną, ale też komercyjną. Komercyjną część uruchomimy w wakacje 2024 r., ale to wciąż jest niespodzianka dla Polaków, której na razie nie chcę zdradzać – mówi też Maciej Herman.
Polski rynek słodyczy czekoladowych na koniec roku zakończonego w czerwcu 2022 r. był wart 8,48 mld zł (lipiec 2021-czerwiec 2022), czyli o 10,9 proc. więcej niż rok wcześniej, gdy wyniósł 7,65 mld zł (lipiec 2020-czerwiec 2021).
Wedel to jeden z trzech największych producentów słodyczy czekoladowych w Polsce, wraz z firmą Mondelez oraz Ferrero posiadają łącznie około 45% polskiego rynku słodyczy czekoladowych. Należąca obecnie do japońskiego koncernu Lotte, a założona w 1851 r. przez Karola Wedla firma, od 90 lat nieprzerwanie wytwarza swoje czekoladowe wyroby w fabryce na warszawskiej Pradze Południe. Jednak z powodu rozwoju portfolio Wedla, jak i wprowadzeniu nowych produktów pod postacią lodów czy batonów opartych na zdrowszych składnikach potrzebuje zwiększenia mocy produkcyjnych.