Grupa Carlsberg zaktualizowała swoje cele środowiskowe. Do 2040 r. chce osiągnąć zerową emisję dwutlenku węgla w całym łańcuchu produkcji piwa
Firma jednocześnie zaostrza cele w innych obszarach, takich jak m.in. woda, odpowiedzialne picie, różnorodność, prawa człowieka i zaangażowanie społeczności.
– Dzięki naszym nowym celom wspieramy transformację branży w kierunku bardziej zrównoważonych praktyk biznesowych poprzez np. zmiany w praktykach rolniczych, procedurach pozyskiwania i projektowaniu produktów, a także skalowanie efektywnych systemów zwrotu kaucji. We wszystkich naszych obszarach, na których się koncentrujemy, będziemy nadal poprawiać nasze wyniki, jednocześnie zwiększając jawność i przejrzystość – mówi Simon Boas Hoffmeyer, senior director group ESG w Carlsberg Group.
– Będziemy nadal stawiać czoła tym wyzwaniom, stale koncentrując się na partnerstwie z dostawcami i partnerami – dodaje.
Nowy program środowiskowy grupy Carlsberg
Grupa uruchomiła właśnie nowy program dotyczący środowiska, spraw społecznych i zarządzania (ESG) – Together Towards ZERO and Beyond (TTZAB). Obejmuje on plan działania mający na celu osiągnięcie zerowej emisji dwutlenku węgla netto w całym łańcuchu do 2040 r., od jęczmienia na polach po piwo w ręku.
TTZAB jest rozbudową poprzedniego programu ESG, Together Towards ZERO (TTZ), który od 2015 roku przyniósł znaczne postępy, w tym 40% redukcję emisji dwutlenku węgla i 21% redukcję zużycia wody na hektolitr piwa.
– Chociaż pozostajemy zaangażowani w obszary i cele, które ustanowiliśmy w 2017 roku, rozszerzyliśmy program o więcej obszarów ESG i sprostanie wyzwaniom społecznym wpływającym na ludzi i społeczności, w których działamy – mówi Cees ‘t Hart, prezes Carlsberg Group.
I podkreśla, że grupa chce umożliwić konsumentom picie piwa przy jak najmniejszym śladzie węglowym.
– Aby to zrobić, nie pozostawiamy żadnego obszaru bez działań – od ziarna i wody, z których warzymy piwo, po recykling pustych butelek i puszek po piwie. To są właśnie działania, które należy robić w naszym biznesu i w społeczeństwie – wskazuje szef grupy Carlsberg.
Niektóre z najbardziej znaczących zmian celów – oprócz osiągnięcia zerowej emisji dwutlenku węgla netto do 2040 r. – dotyczą ambicji firmy w zakresie odpowiedzialnego picia alkoholu i zużycia wody. Obecnie celem do 2030 r. jest 35% udziału w globalnym portfelu produktów o niskiej zawartości alkoholu i bezalkoholowych oraz uzupełnianie 100% wody użytej w browarach znajdujących się na obszarach wysokiego ryzyka wodnego.
Carlsberg ma plan na zero emisyjności
W nowym programie Grupa rozszerza też cele osiągnięcia ZERO śladu rolnego i ZERO odpadów opakowaniowych. Obecnie wpływy dwutlenku węgla związane z rolnictwem i przetwarzaniem surowców, a także produkcją i utylizacją opakowań łącznie stanowią ponad 65% całkowitej emisyjności jednego piwa. Wdrożenie praktyk rolnictwa regeneracyjnego – które zwiększają bioróżnorodność, zdrowie gleby i naturalną sekwestrację węgla na terenach uprawnych – wraz z wdrożeniem rozwiązań w zakresie opakowań o obiegu zamkniętym, umożliwi zdecydowaną redukcję emisji dwutlenku węgla, od uprawy jęczmienia po recykling butelek i puszek.